Paintball Klub MARSONIA
Naslovna arrow Paintball Friday, 31 October 2014
Glavni meni
Naslovna
Vijesti
Paintball
Timovi
Renta
O nama
Recenzije
Uberovi osvrti
F.A.Q.
Fun
Kontakti
Linkovi
Sponzori
Fotogalerija
Forum
Članovi Kluba
Statistika
Visitors: 739432
We have 4 guests online
moprema

 
Paintball PDF Print E-mail
Written by Uber   
Thursday, 24 March 2005
Što je Paintball?Paintball je extremni, dinamični šport u kojem ne postoje dobne i spolne granice, jednostavno - šport za sve. Ovaj šport je prilično rasprostranjen u svijetu (samo u SAD-u oko 10 000 000 igrača) i nama susjednim zemljama, dok u Hrvatskoj tek hvata pravi zalet.

Igra se u prirodi ili na terenu sa preprekama, a za pobjedu su bitni odlučnost, samopouzdanje, timski rad, brzo reagiranje...

Postoje različiti načini igranja paintballa, no najuobičajeniji način je da se igrači podijele u dva ili više timova. Broj igrača u timu može varirati od dva pa sve do stotine; broj je ograničen jedino veličinom terena (šuma, speedball poligon...) i maštom igrača.


Između igara ili nakon što su pogođeni, igrači se odmaraju, provjeravaju opremu ili snabdijevaju kuglicama u (ako je ranije dogovoreno) specijalno označenoj "sigurnosnoj zoni". Pobijedili ili izgubili - svi se dobro zabavljaju.

Cilj igre je markerom (laički rečeno, ''puškom'' koja pomoću CO2 plina ili stlačenog zraka izbacuje kuglice punjene bojom) pogoditi (označiti) protivničkog igrača te izvršiti neki od ranije dogovorenih zadataka (osvajanje zastave, obrana područja...)


Osnovna pravila paintball-a:


Maska se ne smije skidati na terenu gdje traje igra, odnosno gdje je markiranje dozvoljeno. Pravila sigurnosti u paintballu jako su stroga, skidanje ili nenošenje maske u terenu smatra se ozbiljnim kršenjem pravila i kažnjava se isključivanjem iz igre ili pak udaljavanjem s paintball terena.

Kada se marker nalazi izvan terena mora biti zakočen. Cijevni umetak (čep) mora biti umetnut u cijev markera da onemogući slučajno ispaljenje kuglice. Eliminirani igrači ne smiju gestama ili govorom otkrivati namjere ili poziciju protivničkog tima. Mrlja veličine kovanice pet kuna računa se kao valjani pogodak.

Sudac se nalazi pokraj terena čitavo vrijeme i u bilo kojem trenutku može na traženje bilo kojeg igrača izvršiti provjeru pogotka. Svaki igrač mora priznati kada je pogođen!

Pravila paintball-a vrijede za sve igre i scenarije.Elementi paintball-a


Poligon

Sastoji se od mnogo prirodnih i umjetnih zaklona koje igrači koriste za prikrivanje. Mogu se nalaziti na otvorenom i zatvorenom (indoor) prostoru, što su uređeniji to je užitak igre veći. Veličina poligona uvjetuje broj igrača koji sudjeluju u igri. Naš klub posjeduje speedball (brza igra) poligon u Bartolovcima te vodimo skupine u šumu u blizini jezera Petnja (woodball). Igrači koji nam dolaze, prilikom rente mogu se odlučiti za jedan od ovih terena ili za oba terena. U budućnosti namjeravamo nabaviti Supairball poligon (prepreke na napuhavanje), što će nam omogućiti veću mobilnost prilikom pružanja usluga.

Oprema

Marker se sastoji od tijela u kojem se nalazi mehanizam za izbacivanje kuglica, spremnika za kuglice, boce sa plinom CO2 ili stlačenim zrakom koje služe kao pogonsko gorivo i cijevi. Postoje različiti modeli markera (mehanički, elektronski), princip rada im je svima uglavnom isti, a razlika se očituje u kvaliteti.

Kuglice s bojom sastoje se od dvije komponente: opne koja je napravljena od istog materijala kao i tablete (takozvane kapsule), vode i boje koja je napravljena na bazi glukoze (boja za hranu). Kuglice su potpuno biološki razgradive i nemaju štetnog utjecaja na okolinu i ljude. Boja ne ostavlja fleke, te se lako ispire.

Maska za zaštitu glave i očiju je obvezna i bez nje nije dozvoljeno igrati paintball.

Zaštitni kombinezon ili neko drugo odijelo (trenirka, prsluk, uniforma...),
Rukavice, štitnici za koljena i laktove (po potrebi) te kapa.


SigurnostPaintball igrači nose zaštitnu, specijalno dizajniranu masku koja ih štiti od eventualnog udarca kuglice brzine do 90 m/s. Maska se ne smije skidati u područjima gdje traje igra odnosno gdje je oznaćavanje markerom dozvoljeno. Pravila sigurnosti u paintball-u izuzetno su stroga - skidanje ili nenošenje maske smatra se ozbiljnim kršenjem pravila i kažnjava se isključivanjem iz igre ili udaljavanjem sa terena. S obzirom da igrači tijekom igre ne dolaze u fizički kontakt, rizik od eventualnih povrjeda je vrlo malen.

Još jedan detalj vezano za sigurnost a uključuje mlađe paintball igrače je:

Svi igrači mlađi od 16 godina nemogu iznajmiti opremu ako nisu u pratnji staratelja odnosno jednog roditelja

Za mlađe od 14 god ne preferiramo izdavanje opreme iz sigurnosnih razloga.


Igre


"OSVOJI ZASTAVU"

U igri "Osvoji zastavu" natječu se dvije ekipe. Svaka ima polaznu bazu jednako udaljenu od centra, sredine terena.

Ekipe imaju isti cilj i zadatak - osvojiti zastavu koja se nalazi u protivničkoj bazi i prenijeti ju u svoju bazu.

Da bi zaplijenili protivničku zastavu svaki tim u dinamičnom i natjecateljskom okružju treba što uspješnije realizirati dogovorenu strategiju.
Ekipe su, radi raspoznavanja, označene trakama u boji (npr. plavom i crvenom), koje su pričvršćene na nadlaktice igrača.


POBJEDA:
Ostvaruje se osvajanjem zastave koja se nalazi u protivničkoj bazi i prenošenjem iste u svoju bazu.


"SREDIŠNJA ZASTAVA"


Pravila su ista kao za igru "OSVOJI ZASTAVU" samo što se na sredini terena nalazi jedna zastava koju treba osvojiti te prenijeti u protivničku bazu.


"IZDAJNIK"


Cilj igre je eliminirati protivničkog zapovjednika, ali budite na oprezu, među vama se nalazi igrač koji će se okrenuti protiv vas.

Svaka ekipa ima špil karata iz kojeg svi igrači izvlače karte. U svakom špilu se nalaze po jedan kralj i jedan jocker. Samo igrači koji su izvukli kraljeve pokazuju svoju kartu. Oni su zapovjednici svoje ekipe.

Oni koji su izvukli jockere su izdajnici. Oni kao i svi ostali igrači ne otkrivaju svoj identitet.
Zapovjednik je označen trakom na obje ruke.
Izdajnik se može okrenuti protiv svoje ekipe u bilo kojem trenutku nakon početka igre.


POBJEDA:
Pobjeda se postiže eliminacijom suparničkog zapovjednika.
Ukoliko izdajnik eliminira zapovjednika protivnička ekipa pobjeđuje."NAPAD I OBRANA"


U igri sudjeluju dvije ekipe. Obrambena ekipa postavljena je na ograničenom, omeđenom području unutar kojeg je zastava.

Branitelji ne smiju napuštati područje koje im je određeno, a napadači mogu prilaziti sa bilo kojeg položaja na terenu.

Pogođeni igrači ispadaju iz igre.

Eliminirani igrači ne smiju gestama ili govorom otkrivati namjere ili lokacije protivničke ekipe.


POBJEDA:
Za napadaće: trenutak skidanja zastave.
Za branitelje: zaustavljanje napadača u skidanju zastave.PREDSJEDNIK


Scenarij se igra tako da se izabere jedan igrač koji će biti ''predsjednik'' i koji ne nosi marker. Igrači iz njegova tima moraju ga odvesti sa točke A do određene točke B dok ih protivnički igrači napadaju.


POBJEDA:

Za napadače: eliminacija predsjednika
Za branitelje: dolazak predsjednika na točku B


BIG GAME


Igra za veće skupine igrača (preko 20). Igrači se podijele u dvije ili više skupina, te im putem određenog scenarija (ratni, SF..) zada cilj. Igrači mogu koristiti vojno-policijske tehnike i taktike. Za ovu vrstu igre najbolje služe šumski tereni, pa vodimo veće skupine igrača na cjelodnevne izlete u šumu u okolici jezera Petnja.

Naravno, pobjeda se u svim igrama postiže i eliminacijom cijelog protivničkog tima. Osim ovih tipičnih, moguće su i mnoge druge igre i scenariji; samo je mašta granica...Google
 
GO TOP!
Popularno
5 zadnjih korisnika
LibmanWer(LibmanWer)
(2008-05-25 18:17:41)
Franjo Ereš(feres)
(2008-05-22 22:29:07)
Lundun(Lundun)
(2008-05-18 05:31:48)
luka(LUX1)
(2008-01-07 20:03:12)
doxtor2008(doxtor2008)
(2008-01-07 05:52:14)
 
 
 


Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.