Paintball Klub MARSONIA
Naslovna arrow F.A.Q. Friday, 31 October 2014
Glavni meni
Naslovna
Vijesti
Paintball
Timovi
Renta
O nama
Recenzije
Uberovi osvrti
F.A.Q.
Fun
Kontakti
Linkovi
Sponzori
Fotogalerija
Forum
Članovi Kluba
Statistika
Visitors: 739516
We have 5 guests online
moprema

 
F.A.Q. PDF Print E-mail
Written by Uber   
Sunday, 04 September 2005

F.A.Q. - često postavljana pitanja

Što obući za paintball?

-         za paintball se najbolje obući slojevito. Što to znači? Dakle, više slojeva odjeće - majicu kratkih rukava, na nju obući majicu dugih rukava, duge hlače, obući cipele ili tenisice koje podupiru gležnjeve (zbog mnogo trčanja, bacanja, provlačenja, čučanja...). Možete obući i kombinezon ili iznajmiti neku od uniformi koje imamo u klubu. Kapu i rukavice također možete dobiti kod nas u klubu. Ponesite i čistu odjeću u koju se možete presvući ako se jako zaprljate.

Da li pogodak boli?

-         paintball kuglice se pri udaru u cilj rasprsnu te obično osjetite samo tupi udarac koji rijetko uzrokuje bol. Mjesto pogotka može bridjeti neko vrijeme, ali taj osjećaj brzo prođe. Nakon opaljenja kuglica gubi brzinu i snagu što prijeđe veću udaljenost. Iz toga je jasno da veću opasnost predstavlja pogodak u tijelo iz neposredne blizine nego onaj iz udaljenosti od 10 metara. Zbog toga u klubu imamo pravilo da se ne puca u protivnika na udaljenosti manjoj od dva metra. Ako se približite protivniku na tu ili manju udaljenost radije mu ponudite predaju - sjetite se, drugi put se i vi možete naći u situaciji da vam protivnik priđe blizu, pa će vam biti draže da vam ponudi predaju nego da vas napuca! U terenu je uvijek sudac koji vas može izbaciti iz igre ako ne poštujete ovo ili neko drugo pravilo. Pogotka se ne treba bojati jer on je sastavni dio paintballa. Jednom kad vas pogode vidjet ćete da to i nije tako strašno kao što se čini. Osobno, kada igram paintball toliko sam nabijen adrenalinom da ne osjećam nikakvu bol kada me pogode.

*disclaimer* ovo vrijedi ukoliko ste adekvatno odjeveni. Ako igrate slabo odjeveni (npr. u majici bez rukava kao neki u klubu - ne preporučam :) mogu vam ostati plavice, pa se možete hvaliti da vas je cura grizla (opet, kao neki u klubu :).

Kakav je to vrijedeći pogodak? 

-         vrijedeći je pogodak je jasno vidljiv pogodak veličine kovanice od 5 kuna bilo gdje u tijelo ili marker. Kada ste pogođeni izlazite iz igre, ukoliko ranije nije drugačije dogovoreno. Nakon pogotka dignite marker iznad glave i napustite teren. Ako vas je kuglica samo okrznula ili ako vas je boja poprskala, ostajete u igri. Ako niste sigurni jeste li pogođeni ili ako mislite da ste pogodili protivnika a ovaj to ne želi priznati obratite se sucu. Pogođeni igrači ne pričaju! Kada ste pogođeni smatrate se izbačenim i ne smijete dovikivati ili sugerirati svome timu lokaciju ili namjere protivničkog tima.

Koje su dobre i loše stvari koje mogu napraviti igrajući paintball?

-         uvijek napunite spremnik za kuglice koliko god možete. Ako ste u mogućnosti, ponesite sa sobom što više kuglica. Uvijek je bolje ostati na kraju partije s viškom kuglica nego da vam iste ponestanu u presudnom trenutku; komunicirajte sa svojim timom, recite im ili im pokažite što želite da naprave; budite sigurni da ste pogođeni, ako niste sigurni zovite suca; promatrajte cijeli teren, ne fokusirajte se na samo jednu točku; ako vas što zanima ili ako niste sigurni što dalje, pitajte suca ili organizatora, zato su ondje; ne skidajte masku sa lica kada ste na terenu; dobro slušajte što vam govore organizator ili sudac prije igre da ne bi došlo do nesporazuma prilikom same igre; krećite se po terenu, nemojte uvijek ići na isto mjesto; katkad se okrenite i pogledajte iza sebe; NIKAD, ali NIKAD, ne brišite pogodak - igrajte pošteno; kada ste pogođeni izađite iz terena najkraćim putem, nikad po sredini terena, osim ako volite da vas gađaju; nije dobro raditi stvari na svoju ruku, surađujte s timom; kada ste iza prepreke, nikad ne izvirujte uvijek na istu stranu, budite nepredvidljivi; nikad ne ignorirajte suca.

Kako igrati sigurno? 

-         ne pucajte u gledatelje, životinje, zgrade ili vozila; ne pucajte izvan terena za igru ili streljane; prije igre, provjerite svoju masku i marker; uvijek pretpostavite da je marker napunjen - cijev usmjerite prema zemlji; ispraznite marker kad nije u uporabi; prilikom preuzimanja ili vraćanja markera, uvijek provjerite da li je napunjen; naučite pravila igre i pridržavajte ih se; opet, ne skidajte masku sa lica kada ste na terenu; nikad ne gledajte u cijev markera ako marker nije rastavljen; upozorite organizatora na propuste na terenu, markerima, na neobzirne igrače te na eventualne ozljede.

Trebam li biti u fizičkoj kondiciji da bih igrao paintball?

-         ne, ali dobra fizička forma uvijek dobro dođe. Ako ste duže vrijeme bili fizički neaktivni, dobro se je prije igre rastegnuti i zagrijati. Zapamtite, paintball je prije svega timska igra i bitna je suradnja u timu. Mnogo puta sam vidio kako timovi u nezavidnoj fizičkoj formi (hej Silvio :) pobjeđuju timove koje su činili aktivni športaši. U paintballu nisu bitne godine, fizička sprema ili spol nego snalažljivost, timska suradnja i odlučnost.

Imam svoju opremu, mogu li igrati na vašim terenima?

 -        možete, ali morati ćete ili kupiti kuglice kod nas ili platiti za najam terena. Nama je to jedini način pokrivanja troškova za održavanje terena.

Paintball je super! Mogu li se učlaniti u vaš klub? 

 -         naravno! Naš klub je otvoren svima koji se žele baviti paintballom. Samo se obratite predsjedniku kluba koji će vas uputiti u detalje.

Rekreativna igra je odlična, ali želim nešto više!

-      na području Hrvatske postoje dvije paintball lige: 2land Liga (hrvatsko-slovenska liga - 5 man format) i Hrvatska Paintball Liga (3 man format). Naš klub se trenutno natječe u HPL-u i možete nam se slobodno pridružiti. Natjecanje u ligi podiže paintball na jednu višu razinu...
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Google
 
GO TOP!
Popularno
5 zadnjih korisnika
LibmanWer(LibmanWer)
(2008-05-25 18:17:41)
Franjo Ereš(feres)
(2008-05-22 22:29:07)
Lundun(Lundun)
(2008-05-18 05:31:48)
luka(LUX1)
(2008-01-07 20:03:12)
doxtor2008(doxtor2008)
(2008-01-07 05:52:14)
 
 
 


Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.